Spring til indhold

Orten

Orten er en lille hyggelig landsby med 45 hustande beliggende kun fire kilometer nord for Varde Centrum, og landsbyen er omgivet af en dejlig natur med åbne marker, skove og enge.

Der er kun en kilometer til Orten Stadion, to kilometer til børnehave og indkøb, fem en halv kilometer til naturbørnehaven og friskolen. Der er daglig bustransport mellem stederne.

Trods byens størrelse byder den på flere små erhvervsvirksomheder for eksempel landbrug, dambrug, tømrerfirma, mekanikerværksted, coaching, bed and breakfast og konsulentfirma for erhvervsvirksomheder.

Byens borgere består af en god blanding af ældre og yngre beboere og en del børnefamilier. Hvis man har lyst, er der rig mulighed for social omgang med naboer. Sommerfesten i Orten er hvert år en attraktion, og derudover er vi i byen med i de fælles arrangementer med Mejls og Tinghøj som for eksempel fællesspisning i Tinghøj forsamlingshus, sportsfesten, fastelavn og Sct. Hans fest.

 


Vis stort kort

Fra ensom hede til landsbyfællesskab

Orten lå i århundreder afsondret af enorme hede- og mosestrækninger, men i løbet af den første halvdel af 1900-tallet blev den vældige hede udstykket. Jorden blev nøjsomt jordforbedret til agerbrug gennem den udbredte mergel-gravning. Livet for de første landmænd var begunstiget af en rigelighed af græs fra engene og vand fra Mariebæk, der snor sig gennem Orten by. Endvidere var der tørvedynd, lyng og ler til mursten – både til eget forbrug samt salg i Varde og videre ud i landet.

Nazistisk skole under Anden Verdenskrig

Under besættelsen gik Orten ikke fri for tysk tilstedeværelse. På Orten Skole, som eksisterede frem til 1991, indtog tyskerne lokalerne og den dengang nybyggede gymnastiksal i november 1943, så skolebørnene måtte undervises i stuer i private hjem. Skolen blev til kaserne med køjesenge i klasseværelserne, infirmeri i lærerboligen, vagtlokale i brændeskuret, arrest i køkkenet og kantine i sløjdsalen. De indkaldte tyske soldater skulle være i Orten tre måneder af gangen for at gøres klar til fronten. Hverdagen gik blandt andet med eksercits på pladsen og markerne udenom samt geværbetjening på skolens børnetomme legeplads.

Ler blev brændt til penge

Allerede i 1800-tallet udnyttede Orten-folkene leret i ormådets jorde til at brænde tegl til privat brug. Fra 1945 til 1982 blev det til professionel teglvirksomhed på Orten Teglværk. Det var med skiftende ejere, som ligeledes havde skiftende succes med teglene. Efter op- og nedture gav man i 1982 op, og Orten Teglværk blev solgt på tvangsauktion. I dag er der kalklade i det gamle teglværk, men den høje skorsten står endnu, og de dybe lersøer bagved vidner om en betydningsfuld periode i Ortens historie.

Børn og fællesskab

I Orten har menneskene altså traditionelt levet af, hvad jorden kunne give dem. I dag er der fortsat mange landmænd, der fører de store familiegårde videre, men byen har også tiltrukket “de almindelige” børnefamilier, så skolebussen er godt fyldt op, når den kører fra Orten by. Udover den omgivende natur som for eksempel Orten Plantage er der en legeplads med en af børnene højt elsket hoppepude. Legepladsen med grillplads og overdækkede spisepladser samt boldbane er blevet en realitet gennem fælles frivilligt arbejde. Noget der karakteriserer Orten by, som hver sommer fejrer fællesskabet med en sommerfest. Orten-boerne deltager også i de fælles arrangementer med Mejls og Tinghøj som for eksempel fællesspisning, sportsfest og Sct. Hans.

Kilde: E. Busk Jensen (red.): Varde Landsogn, Tinghøj og Søndermarken (2000)

Nina Wolff

Marts 2024

Præsentation af MOT

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Vejret fra DMI